Onko narsistisuhteesta mahdollista irtaantua?
Voitko parisuhteessasi huonosti, mutta et pääse irtaantumaan suhteesta? Vaikeuttaako lähtemistä koston, väkivallan ja vainon pelko?
Usko minua, irtaantuminen on aina mahdollista. Irtaantuminen alkaa usein siinä vaiheessa, kun toivoa nykyisen elämäntilanteen muuttumisesta ei enää ole. Silloin kun sinä toteat, että kukaan muu ei tilannettasi tule muuttamaan, alkaa sinussa itsessäsi tapahtua muutos
Miten muutos voi alkaa?
Olen laatinut listan asioista, jotka edesauttavat sinun irtaantumista narsistisuhteesta. Tässä vaiheessa en puhu vielä erosta, vaan puhun psyykkisestä irtaantumisesta, mikä edesauttaa fyysinen irtaantumisen mahdollistumista. Psyykkisellä irtaantumisella tarkoitan niitä toimenpiteitä, jotka vähentävät narsistin vaikutusta sinuun, ja jotka lisäävät sinun vaikutusta itseesi
1) Järjestä itsellesi omaa aikaa
Parisuhde narsistin kanssa on kontrolloitua ja symbioottista, mikä estää omien toiveiden ja harrastusten toteuttamista tai ystävien tapaamista.
Oman ajan vaatiminen on ”normaalissa suhteessa” itsestäänselvyys, mutta narsistisuhteissa omaa aikaa, saati omaa tilaa hengittää, ei ole.
Jotta fyysinen irtaantuminen olisi mahdollista, tulee ensin saada psyykkinen irtaantuminen käyntiin. Tämä alkaa siitä, että aloitat TIETOISEN tutustumismatkan itseesi ja alat tunnustella sanoja: MITÄ MINÄ HALUAN ja MIKÄ MINUSTA TUNTUU HYVÄLTÄ.
On ehdottoman tärkeää, että otat ”omaa tilaa” vaikka se tuntuisikin mahdottomalta. En puhu mistään suurista muutoksista, vaan esimerkiksi lyhyistä kävelylenkistä, uimahalli käynnistä, kauppareissusta… sellaisista teoista, joissa sinä olet tietoisesti läsnä itsellesi ja omille toiveillesi. Tulen vielä tekemään tähän asiaan liittyviä terapeuttisia harjoituksia. Mikäli ulos lähtö kotoa on täysin mahdotonta, riittää, että pysähdyt hetkeksi tunnustelemaan itseäsi, hengitystäsi, pyri rentoutumaan ja kuulostelemaan, mitä sinä siinä tilanteessa tunnet ja haluat.
2) Hae keskusteluapua
Ota yhteyttä paikalliseen mielenterveystoimistoon, diakoniin tai työterveyshuoltoon ja ala puhua. Nykyään ammattiauttajat ovat hyvin tietoisia narsistisesta persoonallisuushäiriöstä, ja sen vaikutuksista läheisiin. Oleellista ei kuitenkaan ole hakea diagnoosia puolisollesi (sehän ei ole mahdollista) tai selitellä miksi elät vahingoittavassa suhteessa. Tärkeintä on, että sinä itse kuulet mitä tarinaa itsestäsi ja elämästäsi kerrot ja teet toiveesi näkyväksi sinulle itsellesi.
Puhuessasi tilanteestasi ulkopuoliselle, sinä samalla puhkaiset vahingoittavaan suhteeseen liittyvän vaikenemisen kuplan. Elämäntilanteesi todentuu, tulee näkyväksi, eikä se ei ole enää salaisuus. Mitä parasta, voit saada kaipaamaasi ymmärrystä ja tukea.
3) Selvitä faktat!
Tätä kohtaa en voi olla korostamatta.
Moni narsistin läheinen ei uskalla erota puolisosta, koska hän pelkää menettävänsä lapset, talon ja omaisuuden. Nämä pelot ovat muodostuneet ainoaksi TOTUUDEKSI pitkään kestäneen uhkailun ja pelottelun johdosta.
Narsistin suusta kuulee hyvin tyypillisesti sanat: ” jos sinä eroat, tulen tekemään elämästäsi helvetin”. Huoltajuusriitoihin liittyvät pelot ovat valitettavan todellisia, mutta ei aina. Pääasia kuitenkin on, että otat selvää sinun ja lastesi todellisista juridisista oikeuksista, sekä yhteiskunnan sinulle antamista palveluista ja tuista.
Kun selvität faktat, huomaat narsistin esittämien faktojen olevan pitkälti fiktioita!
4) Ota yhteyttä ystäviin
Narsistisuhteissa sosiaaliset suhteet ovat usein katkenneet jo heti suhteen alkuvaiheessa. Vaikka sinua hävettää tai pelottaa ottaa yhteyttä vanhoihin ystäviisi, niin ole rohkea ja ota yhteyttä. Ole avoin ja rehellinen. Kerro tilanteestasi. Tunnustele, miltä tuntuu jutella tavallisen välittävän ihmisen kanssa. Pyydä häneltä henkistä tukea irtaantumisessa. Tulet vielä tarvitsemaan hänen apuaan!
5) Hanki tietoa narsismista
Jos et tähän mennessä ole hankkinut tietoa narsismista, niin tee se nyt. Mikäli et ymmärrä narsistiseen persoonallisuushäiriöön tai psykopatiaan liittyvää ilmiötä, on sinun vaikea irtaantua parisuhteesta. Tieto lisää tuskaa! Niin on myös tässäkin tilanteessa, mutta tuska on samalla myös helpottavaa ja vapauttavaa.
Liity mukaan narsistien uhreille tarkoitettuihin vertaistukiryhmiin. On järisyttävää huomata, miten samanlaisia elämänkokemuksia muillakin on. Pääasia on, että et jää yksin!
Toivon, että edellä mainitut 5 keinoa irtaantua narsistista auttavat sinua. Mikäli kuitenkin alat mielessäsi epäillä tai selitellä mahdollisuuksiasi irtaantua puolisosta, niin huomaa, että tällöin sinun ajatteluasi ohjaa narsisti etkä sinä itse!
Rohkeutta sinulle toivottaen,
Kaisa Hiltunen