Narsismia on kaikkialla
Ex puolisoni on narsisti, hänen äitinsä on ihan varmasti narsisti, esimieheni on narsisti, anoppi on paksunahkainen narsisti, se kusipää on ihan narsu.
Narsisteja siellä ja narsisteja täällä. Nykyään kuulee narsisti sanan joka puolella: naistenlehdet kertovat tarinoita narsistien uhreista, keskustelupalstoilla diagnosoidaan exiä narsisteiksi, lööpeissä luetellaan top 10 ammattia, joissa on narsisteja…
Narsisteja, narsisteja, narsisteja!!! Miten maailmassa onkaan yhtäkkiä niin paljon narsisteja?
Narsismista on tullut kaiken kurjuuden selittävä kestoaihe työpaikan kahvipöytäpuheissa, kapakan kännitilityksissä, uuden kumppanin pokaamispuheissa, lehtien mielipidekirjoituksissa… Narsismi selittää työpaikan johtajuusongelmat, narsismi on syynä naapurusriitoihin, narsismi pitkittää erotilanteet, narsismi on syy päihdeongelmaan, työttömyyteen… Narsismi selittää, narsismi todistaa, narsismi on syypää lähes kaikkeen pahaan mitä elämässä koemme.
Narsismia ei ole missään
Sitten on se toinen ääripää, eli keskustelu, jossa puhutaan narsismista siten, että – meissä kaikissa on narsistisia piirteitä, meissä kaikissa on itsekkyyttä, teemme luonnostamme pahaa, me olemme kaikki oman edun tavoittelijoita. Olemme eläimiä, vaikka yritämme harjoittaa ihmisyyttä. Itsekkyys on luonteenomaista, itsekäs narsistinen ajattelu on luonnollista hengissä selviämisen kannalta.
Narsismi selitetään pois, sitä vähätellään, sitä mitätöidään ja ennen kaikkea uhria syyllistetään, mitätöidään, väheksytään. Vika on uhrin luonteessa, voimattomuudessa, kyvyttömyydessä…
Onko niitä narsisteja sitten lainkaan?
Vaikka julkisesta keskustelusta syntyy mielikuva, että narsisteja on joka puolella, niin se ei ole totta! Narsismin esiintyvyys on todella pieni, eikä edes ”individualistinen suorituskeskeinen elämänmuoto” ole sitä lisännyt.
Näiden molempien ääripäiden lietsominen arkikeskustelussa valitettavasti mitätöi sen tosiasian, että vaikka narsistisesti persoonallisuushäiriöisiä on vähän, niin niitä kuitenkin on!
Narsismi on totta ja narsismi vahingoittaa!
Diagnostiikan näkökulmasta narsistisesti persoonallisuushäiriöisiä on vain muutaman prosentin luokkaa väestöstä. Prosenttiosuuden suuruutta on vaikea määritellä, koska psykiatrisessa keskustelussa narsismi niputetaan usein muiden persoonallisuushäiriöisten kanssa yhteen. Vaikka narsismia onkin se jokunen prosentti väestöstä, niin se on paljon vahinkoa tuottava persoonallisuuden häiriö. Narsismin prosentuaalisesta esiintyvyydestä seuraakin mielenkiintoinen anekdootti siihen, miten rikolliset moottoripyöräkerhot käyttävät liiveissään 1% merkkiä, viitaten siihen, että 99 % kaikista moottoripyöräilijöistä on kunnollisia lakia kunnioittavia kansalaisia, ja 1% on jotain muuta. Ja kun ajatellaan rikollisuutta, niin kuinka paljon pahaa tämä 1% saakaan aikaiseksi.
Sama on myös narsismin kanssa! Vaikka narsisteja on olettaman mukaan 3-7 prosenttia kaikista ihmisitä ja ehkä juuri tuo 1% kaikista kusipäistä, niin narsistit saavat todella paljon pahaa aikaseksi: aivan kuten prosenttijengit, myös narsismi on vaurioittava ja kallis yhteiskunnallinen ilmiö.
Narsismin aiheuttamat yhteiskunnallisista kustannuksista voisi tehdä seuraavanlaisen listauksen:
- läheisten mielenterveyshoidoista aiheutuvat kustannukset
- läheisten psykosomaattisten oireiden hoidon kustannukset
- läheisten sairauslomat ja mahdollinen pysyvä työkyvyttömyys
- rikosoikeudelliset kustannukset
- lastenvalvojan työstä, sovittelusta, follosta ym aiheutuneet kustannukset
- käräjäoikeuden ja hovioikeuden kustannukset
- julkisen oikeusavun ja vakuutusyhtiöiden kustannukset
- turvakodit, marak-työryhmät, lastensuojelu, poliisi, perhetyö…
- lähestymiskiellot, turvakiellot
- valvotuista ja tuetuista tapaamisista aiheutuneet kustannukset
- viranomaisten käyttämä työ valitusten käsittelyyn ja vastineiden kirjoittamineen lukuisiin toimielimiin: avi, hallinto-oikeus, eduskunnanoikeusasiamies, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin…
Kusipäitä on kaikkialla, mutta narsistisesti persoonallisuushäiriöisiä vain vähän. Siitä huolimatta narsismi on vakava ilmiö, sekä yksilön kokemana että yhteiskunnallisesti.
Narsisti sanaa tulisikin käyttää harkiten, jotta jo nyt – sanaan liittyvä inflaatio – ei aiheuta nykyistä suurempaa ongelmaa, eli että narsistin uhri ei saa tarvitsemaansa apua.
Narsistin vaikutuspiiriin voi joutua kuka tahansa, milloin tahansa. Se voit olla sinä ja se voin olla minä, ja kun me sitten huomaamme narsismin meihin aiheuttamat vaikutukset, saatamme me tarvita ammattiapua – ja kuinka tärkeää silloin onkaa, että me itse ja ammattiauttajat osaamme puhua narsismista, eikä mistää hötöstä josta ei ole meille mitään apua.
Ystävyydellä
Kaisa Mirano
psykoterapeutti, työnohjaaja,
YTM, sosiaalityöntekijä, sosiaalipsykologi